Kunsten at fremstille støbte haveornamenter

apr 26, 2018

Havens Kunsts leverandør Haddonstone håndstøber de skønneste støbte have ornamenter. 

Sortimentet spænder vidt fra krukker, til buster, piedestaler, statuer, møbler samt havepavilloner, fliser og trapper. Der er næsten alt hvad hjertet kan begære af skøn udsmykning til haven. 

Det med at støbe haveornamenter er ikke en ny ting.  Allerede i slutningen af det 1700 århundrede og starten af det 1800 århundrede begyndte man, at støbe disse skønne kopier af gamle kunstværker. Strømninger fra de italienske haver med deres marmor statuer og ornamenter kom til England. Der ønskede man lignende udsmykning til haverne.

Statuen vand

Men klimaet i England var for hårdt for marmor man startede derfor med at udvinde stenmateriale i området omkring Portland og Bath. Der opstod flere fabrikker, som specialiserede sig i støbte ornamenter.

Rafael bænken

En af de mest berømte var Eleanor Coade (1733-1821)  som havde en unik blanding til støbe ud fra. Hendes fabrik producerede  fra midt 1700 tallet og helt frem til 1840 mange skønne ornamenter. En af Haddonstones farver hedder Coade opkaldt efter Eleanor..

Flettet kurv

Haddonstone startede deres produktion i 1971 i East Haddon tæt ved Northampton. Det er de perfekte omgivelser til at vise deres skønne ornamenter frem i de to tilhørende udstillingshaver. Billederne i denne artikel er fra disse haver.

Varer, der venter på at blive bragt ud

Lidt udenfor byen ligger deres fabrik, som producerer alle de smukke sager. Der eksporteres til hele verden bortset fra USA hvor Haddonstone har en filial og fabrik i Colorado.

Produktionen på fabrikken

Alle medarbejdere har været ansat i mange år og er højt trænet. Det er tydeligt at se når man besøger produktionen. De kan deres håndværk.

Formene efterses og plejes

Haddonstone benytter som det ses på billederne både træforme og glasfiber forme. De passes og plejes så produkterne holder deres høje standard.

Haddonstone bil klar til at tage afsted med vognen fyldt af skønne ornamenter

Her I Danmark kan Havens Kunst levere alle Haddonstones produkter direkte hjem til dig.

Relaterede indlæg