Topiaries

jul 4, 2020

Historien bag topiary. Oprindelse: romertid, omkring 44 f. kr.

Cnaeus Martius Calvinus i tiden omkring Julius Cæsars krediteres for at introducere den allerførste topiary til romerske haver, mens Plinius den yngre, en skriver i det antikke Rom, skrev breve der beskrev de detaljerede grønne figurer af dyr, inskriptioner og obelisker i er i hans toscanske villa. Miniatyre landskaber (topos) blev også skabt i romerske huse og villaer for første gang og dannede en kunst kaldet topiarius. Derved opstod navnet topiary.

Det 16. århundrede

I 1500-tallet blev topiary oftest set i form af parterre- og knudehaver, der tilhørte velhavende familier, samt i enkle cottagehaver i mindre skala. Traditionelle topiære former såsom kugler, terninger, kegler, spiraler og pyramider blev også etableret på dette tidspunkt; disse blev brugt til at danne de lodrette træk i fladmønstrede parterrehaver. I denne tidlige fase af topiær design blev skulpturelle former leveret af sten- og blyskulpturer.

På billedet ses Partnerrehave i England.

Det 17. århundrede

Levens Hall and Gardens, Cumbria, har den fineste, ældste og mest omfattende topiary have i verden.

Moden til mere komplicerede topiary designs (i en fransk-hollandsk stil) spredte sig til England omkring 1660 efter først at have været etableret i Holland. Levens Hall-haven i Cumbria, England, er et eksempel på en topiary have fra det 17. århundrede, skabt af den franske gartner M. Beaumont i 1690’erne. Det anerkendes nu af Guinness Book of Records som den ældste topiary garden i verden.

På billedet ses Levens Hall i Cumbria, England

Fra det 18. Århundrede

Et satirisk essay om ”Verdant Sculpture” udgivet af Alexander Pope i The Guardian i 1713 gjorde at topiary gik af mode via spottende beskrivelser af ufærdige skulpturer og deformerede figurer stærkt påvirket af vejret. I 1720’erne og 1730’erne blev hække, labyrinter og topiary fjernet fra aristokratiske engelske haver til fordel for vildere, mere naturlige haver.

Topiary fortsatte i langt mindre skala i cottagehaver, hvor traditionelle former som bolde, kegler og lejlighedsvis påfugle gjorde imponerende Point de Vues.

På billedet ses en Topiary i en engelsk cottagehave

„ Levens Hall and Gardens, Cumbria, har den fineste, ældste og mest omfattende topiary have i verden. „

Det 19. århundrede

I 1840’erne udtrykte botaniker og haveforfatter John Loudon stort tab i havekunsten på grund af at man fjernede topiary fra engelske haver, men i 1850’erne åbnede haverne til Elvaston Castle i Derbyshire for offentlig visning og skabte en sensation gennem dens lukkede haverum og gotiske stil.

I løbet af få år var arkitektonisk topiary igen tilbage på mode, efterfulgt af skulpturel topiary i 1870’erne. Den populære haveforfatter James Shirley Hibberd hjalp til med at genskabe Englands entusiasme for topiary i 1870’erne ved at beskrive en planteskulptur (topiary) som et udtryk for kreativ fantasi. Engelske haver blev i slutningen af ​​det 19. århundrede mere populære med genoplivning af topiary blandt roser og stauder. Great Dixter i Sussex betragtes som indbegrebet af engelsk plantekunst, en skøn blanding af topiary og cottage beplantning.

På billederne nedenfor ses Great Dixter i England

Det 20. århundrede

I midten af ​​1900’erne begyndte producenter af topiaries at skabe de nye topiary – lavet af hurtigt voksende, let formede planter, der blev trænet over rammer. Rammen forbliver som en permanent beskæringsguide og kan evt. fyldes med mos, hvorefter den plantes, eller placeres omkring en den eksisterende busk. Denne stil blev først introduceret til Disneyland i Amerika, hvor tegneseriefigurer blev skabt i topiær form for at fange fantasien hos de besøgende i parken.

På billederne nedenfor ses Topiary i Disneyland

Det 21. århundrede

Påskønnelsen af ​​ topiary og mosaikultur (sammensætning af flere typer af planter for at skabe en mosaiklignende, levende skulptur) er fortsat til i dag med imponerende eksempler som ved sommer-OL 2008 i Kina og indgangen af moderne topiaries til Philadelphia Flower Show hvert år. Interessen for genoplivning af historiske haver har ført til, at traditionelt topiary er blevet plantet og vedligeholdt for offentligheden at nyde; et eksempel på dette er parterrehaven i Château de Villandry, Frankrig.

På billederne nedenfor ses Château de Villandry, Frankrig

Relaterede indlæg